De Praagse Lente

Frank Mulder en Rolf Ypma

 

Met de Praagse Lente wordt de korte periode van liberalisering en democratisering in 1968 in Tsjecho-Slowakije bedoeld. Hieraan werd in de nacht van 20 op 21 augustus een einde gemaakt door troepen van de Warschaupactlanden.

Sinds 1953 was Novotný leider van de communistische partij. Er kwam veel verzet van verschillende groeperingen tegen de stalinistische opbouw, en ook binnen het Centrale Comité van de partij kwam er een steeds groter verschil tussen progressieven en conservatieven. In januari 1968 lukte het Novotný tot aftreden te dwingen, en Alexander Dubček werd eerste partijsecretaris. Op 22 maart werd Novotný ook als president afgezet. In april kwam een nieuwe regering, bestaande uit progressieve leiders. Hiermee begon de Praagse Lente. Het Centrale Comité publiceerde een actieprogramma, waarvan de voornaamste punten waren: federale staatsvorm, vrijheid van meningsuiting, democratisering en rehabilitatie voor de slachtoffers van de stalinistische schijnprocessen. De ontwikkelingen werden in de Oost-Europese hoofdsteden met toenemende kritiek gevolgd. De druk werd steeds groter. Dubček probeerde zijn zelfstandigheid te benadrukken door de twee vertegenwoordigers van een nationaal zelfstandig communisme in Praag te ontvangen. Maar de Russische leiders hadden geen geduld meer. In de nacht van 20 op 21 augustus 1968 werd door de troepen van de Warschaupactlanden (behalve Roemenië) met een invasie in Tsjecho-Slowakije een einde gemaakt.

Uit: Spectrum Encyclopedie


Om informatie over de Praagse Lente te vinden kun je zoekmachines als Google en Yahoo! gebruiken, en dan trefwoorden zoals "Praagse Lente" en "Prague Spring" intikken. Dit hebben wij ook gedaan, maar op deze manier krijg je ook veel overbodige websites te zien. Daarom hebben wij, gelet op de hoeveelheid informatie en de kwaliteit ervan, een lijst met noemenswaardige websites opgesteld. De sites zijn ingedeeld in categorieën, en zijn vervolgens gesorteerd op kwaliteit (aantal sterren, max. 5). Verder is telkens de taal van de site vermeld, en een korte toelichting. Als u commentaar heeft, kunt u dit sturen naar frankmulder@mail.com.

Kies een categorie:

 Sites met weinig informatie

 Sites met uitgebreide informatie

 Sites met links

[Terug naar home]